• Naslovna
  • English
  • Hrvatski
Učitavam flash animaciju
VIDEO: Promotivni film Stubičke Toplice

O Stubičkim Toplicama

  
Broj stanovnika: 2805
Površina: 27 km
Obuhvaća naselja: Stubičke Toplice, Strmec Stubički, Pila i Sljeme
cca. 80% područja općine nalazi se u Parku prirode Medvednica
Graniči sa: općinom Jakovlje, te gradovima Donja Stubica, Oroslavje i ZagrebPrvi pisani podaci sa područja današnje općine Stubičke Toplice datiraju iz davne 1209. godine, iz doba Andrije Arpadovića. Tu se spominju “TEPLITZ BEY STUBICZA”, odnosno toplice kraj Stubice, iako je samo termalno vrelo u upotrebi vjerojatno još od antičkog i rimskog doba.  Budući da se u Toplicama uglavnom sve događalo vezano uz termalnu vodu tako se i događaji od povijesnog značaja vezuju za kupalište ili lječilište. Prvi bazen sa termalnom vodom „krop prostrani“, nastao je 1776. godine, dok je izgradnja kupališta započela 1811. godine. Svoj puni razvoj Stubičke Toplice, kao termalno kupalište i lječilište, ostvaruju krajem 18. stoljeća te u 19. stoljeću da bi već početkom 20. stoljeća bile poznate u čitavoj srednjoj Europi kao mondeno kupalište. Zagrebačkom biskupu Maksimilijanu Vrhovcu (Karlovac, 23.11.1752.g. -Zagreb, 16.12.1827.g.), kulturnom meceni, jednom od najvećih dobrotvora u Hrvata, pripadaju izrazito velike zasluge u izgradnji kupališta i bolnice. Biskup Maksimilijan Vrhovac, kao središnja ličnost u povijesti Stubičkih Toplica, kupuje 1806. godine stubičke tople izvore te ih otkupom okolna zemljišta pretvara u veliki kompleks na kojem će 1811. godine započeti izgradnja suvremenog termalnog lječilišta. Kao tadašnji vlasnik Toplica, 1814. godine, dao je sagraditi i kapelu Svete Katarine, koja danas služi kao Župna crkva, a građena je kao dio cjelovita kupališno-lječilišnog kompleksa.

Na povijesnom lokalitetu i vidikovcu, brdu Kapelščak koje nosi obilježje završetka Seljačke bune 1573.godine, nalazi se kapelica svete Katarine koja se prvi puta spominje 1622. godine.
Sa zaravni na Kapelščaku pružaju se panoramske vizure preko kultiviranih obronaka Medvednice prema Stubičkoj dolini ( u smjeru istoka), te prema dolini rijeke Krapine ( u smjeru zapada), kao i prema Medvednici.  
Općina Stubičke Toplice, 1994. godine bila je nositelj projekta obnove kapelice i njezina perivoja. 

Stubičke Toplice smještene su podno sjevernih obronka Zagrebačke gore. To je nadasve pitomi kraj, sa obiljem zelenih brežuljaka od kojih se ističe brdo Kamenjak neposredno iznad kupališta i brdo Kapelščak iznad Parka "Maksimilijana Vrhovca". Nalaze se na mjestu sutoka potoka Vidak i Topličina.
Klima je vrlo ugodna sa relativno kratkim zimama, dok su ljeta duga i ugodno topla. S obzirom na blizinu grada Zagreba, Toplice su oduvijek vezane za grad ili  prema zapadu mameći putnika namjernika u ovaj pitomi kraj. Stubičke Toplice prepoznatljiva su općina "Zelenog cvijeta", odnosno najuređenije mjesto kontinentalne Hrvatske 2006., 2007., 2008. i 2009.g., te dobitnik priznanja "Zeleni cvijet s brončanih znakom" u 2010. i 2011.g.


Danas općina Stubičke Toplice broji 2805 stanovnika, a prostire se na 27 km2, te je jedna od najmanjih, ali najprosperitetnijih općina. Cca. 80% područja općine nalazi se u Parku prirode Medvednica-vrijednom prostoru rijetko sačuvane i gotovo netaknute prirode. Stubičke Toplice graniče sa općinom Jakovlje, te gradovima Donja Stubica, Oroslavje i Zagreb. 
Ustrojstvom nove lokalne samouprave i uprave općinskim sjedištem postale su 27. 04. 1993. godine. Župa svetog Josipa osnovana je 1994. godine,  Župnom crkvom postala je kapela Svete Katarine, te mjesto dobiva i novouređeni Župni dvor.
Područna škola Stubičke Toplice, kao prva Područna eko škola u Republici Hrvatskoj sa osvojenom zelenom zastavom, 2009. godine promijenila je satus u samostalnu Osnovnu školu Stubičke Toplice. U povodu 27. travnja 2010. godine – Dana Općine Stubičke Toplice, svečano je otvoren, pored Osnovne škole najveći investicijski projekt Općine – Dječji vrtić „Zvirek“ koji u potpunosti zadovoljava zahtjevne europske standarde.


Djelovanje Općine usmjereno je ka kontinuiranom razvoju svih segmenata: komunalno – gospodarskih, društvenih, ekoloških, te unapređenju kulture življenja. Uvažavajući postignuća u razvojnim projektima i programima, Stubičke Toplice postale su prepoznatljiva destinacija ugodna za življenje i zanimljiva za turistički boravak.


U okruženju  župne crkve nalazi se pažnje vrijedan Park "Maksimilijana Vrhovca" i Betlehemska spilja

 
Ugodnom šetnjom preko povijesnog brda Kapelščaka, prema pitomom šumovitom naselju Jarki dolazi se do prirodnog lokaliteta športsko – rekreacijskog jezera „Jarki“


Povijesno brdo Kamenjak poziva na zanimljiv edukativan posjet povijesno – poučnoj šetnici „Kamenjak“ koja vodi do hrasta „Galženjaka“ – zaštićenog spomenika prirode i tzv. Pobožnosti u šumskom perivoju Kamenjak.


Nositelj turističke ponude odnosno rekreativnog, zdravstvenog, kongresnog turizma sa dugogodišnjom tradicijom je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju.   

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice važan je čimbenik razvoja i unapređenja zdravstvenog turizma Stubaka i šire regije. Termalno vrelo u upotrebi je od antičko-rimskog doba, a iz La-iangueovog dijela o ljekovitim vodama u Hrvatskoj izdanog 1777. godine, točno se može odrediti vrijeme nastanka “Vojkffjevog kropa prostranog”, bazena s termalnom vodom i zato je 1776. istaknuta na amblemu bolnice, kao početak kontinuirane balneološke tradicije u Stubičkim Toplicama. Uz osnovnu djelatnost liječenja i rehabilitacije reumatskih bolesti, liječenja i rehabilitacije nakon ozljeda i operativnih zahvata na sustavu za kretanje, liječenja i rehabilitacije neuroloških bolesti i stanja nakon neuroloških zahvata, Specijalna bolnica razvija i program medicinskog aktivnog odmora, program za umirovljenike, antistres program, program za menedžere, program mršavljenja i korektivne programe. Proširenjem kapaciteta u objektu “Dijana”, stvorena je mogućnost visoko komfornog i rekreativnog boravka. U suvremeno oblikovanom prostoru sobe su jedno i dvokrevetne, te apartmanskog tipa, a sve raspolažu televizorom i telefonom. U zgradi “Dijana” smješteni su TV salon, glazbena i likovna radionica i suvremeno opremljen fitnes centar. U povodu "27. travnja 2011.g." - Dana Općine Stubičke Toplice otvorena je novoobnovljena zgrada Maksimilijana. Značajnim investicijskim ulaganjem Specijalne bolnice u povijesnu zgradu staru 200 godina dobivena je visokokvalitetna opremljenost prostora i pružanje turističko - lječilišnih usluga na razini četiri zvjezdice.


Termalna voda Stubičkih Toplica odlikuje se visokom temperaturom (43-63°C) što je dokaz da dolazi iz velikih dubina. Ona je radioaktivna, a njena radioaktivnost dosiže 3,16 Macheovih jedinica. Radioaktivnost i visoka temperatura, te bogate kemijske sastojine daju vodi veliku ljekovitost. Termalna voda Stubičkih Toplica obiluje svojim kvalitetama kao i termalne vode poznatih Karlovy Vari. Analizom prof. S. Miholića 1 kg termalne vode sadržava:

TERMALNA VODA STUBIČKIH TOPLICA

Natrij

(Na)

0,02401

Kalij

(Ka)

0,006129

Kalcij

(Ca)

0,6594

Magnezij

(Mg)

0,02311

Stroncij

(Sr)

0,0001224

Barij

(Ba)

0,0000095

Mangan

(Mn)

0,0000047

Cink

(Zn)

0,0000679

Olovo

(Pb)

0,0000025

Kositar

(Sn)

0,0000004

Bakar

(Cu)

0,0000044

Klor

(Cl)

0,009608

Brom

(Br)

0,0000217

Jod

(J)

0,0000050

Sulfat

(SO4)

0,08524

Hidrokarbonat

(HCO3)

0,2655

Silicijev oksid

(SiO2)

0,04663

Titanov oksid

(TiO2)

0,0000130

Aluminijev oksid

(Al2O2)

0,0013590

Željezni oksid

(Fe2O3)

0,0001860

Nikal

(Ni)

tragovi

Salinitet u 1000 dijelova vode

 

0,3931


Uvažavajući stagnaciju turističke ponude mjesta u zadnjim godinama ulažu se napori da se popularnim “Stubakima” vrati nekadašnji sjaj. U svojim planovima općinsko čelništvo zamišlja Stubake kao “oazu” turizma sjeverozapadne Hrvatske, te je pokrenulo niz akcija za oživotvorenje turističkog prostora mjesta.

Budući da je Općina Stubičke Toplice uvelike  realizirala izgradnju mjesta u komunalno-gospodarskoj, društvenoj i ekološkoj domeni, te u planiranju prostora čime se uvrstila među najrazvijenije općine Krapinsko-zagorske županije, slijedilo je  ulaganje zaista mnogo truda u pronalasku pouzdanog investitora.
Sunce Koncern d.d. odabran  je kao najbolji privatni partner na natječaju Krapinsko-zagorske županije, s ponuđenim ulaganjem od 109 mil. eura. U prosincu 2008. godine potpisan je Ugovor o javno-privatnom partnerstvu odnosno zajedničkom ulaganju KZŽ-e i privatnog partnera Sunce koncerna d.d. u Zdravstveno-turistički projekt  Stubičke Toplice.
Potpisivanjem ugovora sa predsjednikom Uprave Sunce Koncerna d.d. Jakom Andabakom zaključeni su uvjeti o ulaganju u projekt vrijedan 109 mil. eura.
Projekt predviđa gradnju tri hotela visoke kategorije od četiri i pet zvjezdica, kompleks termalne wellness i spa zone, specijalne bolnice, te objekte eko-etno sadržaja. Hoteli će imati oko 450 smještajnih jedinica s oko 1180 kreveta, a termalna rivijera kao posebna prostorno-funkcionalna cjelina moći će prihvatiti oko 2000 korisnika.

Ovo je jedan od najvećih zdravstveno-turističkih projekata u regiji, te je riječ o najvećoj investiciji u hrvatski kontinentalni turizam u ovom dijelu Europe.
Prepoznatljivost Sunce Koncerna d.d. ogleda se u izrazito visokoj kvaliteti u turističkom djelovanju. Posjetite www.bluesunhotels.com! Sve navedeno Stubičkim Toplicama i cijelom Zagorju donosi značajan prosperitet u turizmu, kao najvažnijoj grani gospodarstva u ovom prostoru, te zapošljavanje najmanje 500 osoba. 

Glasilo Općine Stubičke Toplice
  • Galerije fotografija - foto Zrinka