Izdana monografija Viktor Šipek, svečano predstavljanje 10. svibnja 2021.g.

Prigodna monografija je ostvarena sredstvima Općine Stubičke Toplice, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Muzeja Hrvatskog zagorja u nakladi od 500 komada.

Slikar Viktor Šipek rođen je 1896. u Stubičkim Toplicama. Likovno obrazovanje prvo stječe u Zagrebu, gdje pohađa Višu umjetničku školu u klasi prof. Mencija Clementa Crnčića i Otona Ivekovića (1911.-1915.) od kada datiraju i njegova prva djela. Zatim nastavlja školovanje u Njemačkoj, gdje 1923. pohađa Akademiju u Munchenu u klasi profesora Grobera.

Nakon toga slijedi studijsko putovanje po Italiji 1924. godine za vrijeme kojeg nastaju brojni akvareli.

Prije svega bio je poznat po akvarelima pejzaža. Najčešće je inspiraciju pronalazio u zagorskim motivima, ali je slikao Zagreb i Sloveniju. Zanimljivi su i njegovi vlakovi kojima je rado putovao i također ih rado slikao.

Postiže veliki uspjeh svojim pejsažima i redovito, gotovo svake godine, izlaže u Galeriji Urlich u Zagrebu, sve do izbivanja II. Svjetskog rata 1940.g.

Po završetku rata pada u zaborav, izlaže rijetko, a 1969. godine umire u Zagrebu.

Iza sebe je ostavio pozamašan opus pretežno pejsaža u tehnici akvarela.

1990. godine priređena je retrospektivna izložba u Gornjoj Stubici, kao i krajem 2020. godine; zbog epidemiloških neprilika bila je održana u virtualnom obliku.

 Na izložbi su bili zastupljeni crteži, skice i osobni predmeti V. Šipeka. Izložene slike dolaze iz 10-ak privatnih domova, između ostalih Viktorove kćeri Helene, Moderne galerije, Hrvatskog muzeja medicine i farmacije, Galerije primijenjene umjetnosti u Zlataru, Župe u Donjoj Stubici i Muzeja seljačkih buna.

Prve primjerke monografije uručio je načelnik Općine Stubičke Toplice, Josip Beljak 10. svibnja u muzičkom paviljonu Specijalne bolnice Stubičke Toplice dobitnicima općinskih zahvalnica, povelja i plaketa za 2021. godinu.

Monografiju možete pronaći i posuditi u Općinskoj knjižnici Stubičke Toplice, knjižnici Osnovne škole Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, te ju možete kupiti po cijeni od 199,00 kn u Turističkoj zajednici Općine Stubičke Toplice, na adresi Viktora Šipeka 24.

Kako do nas / Kontakt