Otvoreno je reciklažno dvorište Stubičke Toplice

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine u Stubičkim Toplicama održano je svečano otvorenje novog reciklažnog dvorišta. Otvorenju je nazočio župan Krapinsko-zagorske županije g. Željko Kolar, načelnik Općine Stubičke Toplice g. Josip Beljak, njegova zamjenica gđa. Anica Benger te glavna tajnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gđa. Andrea Bartolić i savjetnica direktora Fonda gđa. Ljiljana Bukovec.

Riječ je o jednom od najmodernijih reciklažnih dvorišta u Republici Hrvatskoj, a ujedno i jednom od najvećih projekata Općine Stubičke Toplice u posljednjih deset godina.

Projekt je započeo još 2015. godine, kada se Općina Stubičke Toplice prijavila na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za dodjelu sredstava za potrebnu projektnu dokumentaciju za reciklažno dvorište te ostvarila 60 tisuća kuna. U 2016. godini je ishođena građevinska dozvola, a u srpnju 2017. godine Općina je projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta Stubičke Toplice prijavila na javni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, da bi u studenome iste godine općinski načelnik g. Josip Beljak potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda Europske unije u visini od 3,9 milijuna kuna, što je gotovo 85 posto prihvatljivih troškova. Onaj preostali dio do pune vrijednosti projekta, koja iznosi 4.8 milijuna kuna, Općina financira vlastitim sredstvima, s time da joj je iz Fonda za sufinanciranje EU projekata odobreno 430 tisuća kuna.
Sama izgradnja reciklažnog dvorišta započela je u rujnu 2018. godine, a radovi su u potpunosti završeni u kolovozu 2019. godine, kada je izdana i uporabna dozvola.

Rezultat je jedno od najmodernijih i najvećih reciklažnih dvorišta u državi, koje se prostire na gotovo 2700 m2. Opremljeno je sa pet objekata: portom, upravnom zgradom, skladištem za problematični i opasni otpad te nadstrešnicama za krupni otpad i za sortiranje otpada. Kapacitet reciklažnog dvorišta je preko 50 tona ukupno odvojenog i prikupljenog otpada u kalendarskoj godini. Postavljeno je 45 spremnika za zbrinjavanje, za više od 20 vrsta otpada. Svi stanovnici Općine Stubičke Toplice, uz predočenje osobne iskaznice, sada mogu potpuno besplatno donijeti i odložiti problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električni i elektronički (EE) otpad te građevinski otpad iz kućanstva i dr.

Upravljanje reciklažnim dvorištem povjereno je tvrtki EKO-FLOR PLUS d.o.o. Oroslavje, a bit će otvoreno šest dana u tjednu i to u sljedećem radnom vremenu:
- ponedjeljak i utorak od 7:00 do 13:00 sati,
- srijeda od 10:00 do 18:00 sati,
- četvrtak i petak od 7:00 do 13:00 sati,
- subota od 7:00 do 15:00 sati.

Kako do nas / Kontakt