Prezentacija monografije Viktor Šipek na Interliberu 2021.g.

11. studenog je održana promocija monografije Viktor Šipek, u sklopu sajma Interliber na Zagrebačkom velesajmu.

Prigodna monografija je ostvarena sredstvima Općine Stubičke Toplice, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Muzeja Hrvatskog zagorja u nakladi od 500 komada, a svečana prezentacija ove vrijedne knjige je održana 10. svibnja u Stubičkim Toplicama.

Uvodnu riječ na promociji je imao načelnik Općine Stubičke Toplice, Josip Beljak, koji je prisutnim posjetiteljima ukratko ispričao cjelokupni početak ideje stvaranja monografije, te napomenuo kako je ideja o stvaranju ovakvog oblika zapisa potekla, od nažalost prerano preminulog Zlatka Šipeka, daljnjeg rođaka slikara Viktora Šipeka.

Moderatorica promocije je bila Vlatka Filipčić Maliganec, voditeljica Muzeja seljačkih buna Donja Stubica, u ime ravnatelja Muzeja Hrvatskog Zagorja, Jurice Sabola.

Osvrt na monografiju je dala Nadica Jagarčec, glavna urednica, koja je navela sljedeće:

„Slikar Viktor Šipek rođen je 1896. u Stubičkim Toplicama. Likovno obrazovanje prvo stječe u Zagrebu, gdje pohađa Višu umjetničku školu u klasi prof. Mencija Clementa Crnčića i Otona Ivekovića (1911.-1915.) od kada datiraju i njegova prva djela. Zatim nastavlja školovanje u Njemačkoj, gdje 1923. pohađa Akademiju u Munchenu u klasi profesora Grobera.

Nakon toga slijedi studijsko putovanje po Italiji 1924. godine za vrijeme kojeg nastaju brojni akvareli.

Prije svega bio je poznat po akvarelima pejzaža. Najčešće je inspiraciju pronalazio u zagorskim motivima, ali je slikao Zagreb i Sloveniju. Zanimljivi su i njegovi vlakovi kojima je rado putovao i također ih rado slikao.

Postiže veliki uspjeh svojim pejsažima i redovito, gotovo svake godine, izlaže u Galeriji Urlich u Zagrebu, sve do izbivanja II. Svjetskog rata 1940.g.

Po završetku rata pada u zaborav, izlaže rijetko, a 1969. godine umire u Zagrebu.

Iza sebe je ostavio pozamašan opus pretežno pejsaža u tehnici akvarela.“

1990. godine priređena je retrospektivna izložba u Gornjoj Stubici, kao i krajem 2020. godine kada je izložbu bilo moguće pregledati u virtualnom obliku.

Među prisutnim gostima bio je i Bruno Kovačić, tajnik monografije, te Marko Vajagić koji je grafički oblikovao knjigu.

Kako do nas / Kontakt