Prva kiparska radionica u Parku Maksimillijana Vrhovca, od 01.- 07. svibnja 2021.

Ove godine sukladno Financijskom planu i programu TZO Stubičke Toplice u periodu od 01. do 07. svibnja na prostoru Parka Maksimilijana Vrhovca održana je prva kiparska radionica „Stubaki 2021.“

Inicijativa je pokrenuta još 2020. godine na prošlogodišnjoj 27. ljetnoj Likovnoj koloniji „Stubaki 2020.“

Najbolje ideje zasigurno pronalaze dobar put tijekom takvih kulturno umjetničkih susreta.

Na inicijativu predsjednika Likovne udruge LIKORA Stubičke Toplice Saše Petroševski Novaka i načelnika Općine Stubičke Toplice Josipa Beljaka realizirana je ove godine po prvi puta u Stubakima.

Pokrenuta je ideja da se na prostoru parka Maksimilijana Vrhovca otvori i stvori Park skulptura, na način da bi kroz nekoliko godina svakog proljeća, odnosno jeseni, Općina  i TZ Stubičke Toplice ugostila ili organizirala manje kiparske kolonije na kojima bi, nekoliko kipara s područja cijele Hrvatske, izradili skulpture. Na taj način, kroz nekoliko godina,  Stubičke Toplice bi dobile  reprezentativni park skulptura sa 20 do 30 skulptura koje bi bile razmještene ne samo na području parka Maksimiljana Vrhovca nego i parka koji okružuje Specijalnu bolnicu kao i hotel Matije Gupca i kod crkve Sv. Josipa i još nekoliko ostalih lokacija čime bi upotpunili i turistički sadržaj ponude Stubaka.

Ovim parkom skulptura obogatila bi se, ne samo turistička ponuda Stubičkih Toplica već i kulturna ponuda. Uz to što su Stubičke Toplice turističko mjesto i "Prijatelj djece", Stubičke Toplice bi postale i "Grad umjetnosti"  (sa snažnim naglaskom na kiparstvo i slikarstvo). Ovakav park bio bi svakako jedan od najljepših, ako ne i najljepši Park skulptura u Republici Hrvatskoj na čast i zadovoljstvo i ponos njenih žitelja, posjetitelja, pa i cijele Županije. A s druge strane i reprezentant tradicionalnog i  modernog sveukupnog  hrvatskog kiparstva.

 Četiri eminentna Kipara: Ivica Tolić iz Ernestinova, Ivan Mišić iz Zmajevaca, Ivo Folijan iz Bilja i Zvonimir Dangubić iz Hlebina izradili su četiri monumentalne skulpture u drvetu svaka visine cirka 220cm i   težine svaka preko 200 kg, koje od 07. svibnja krase park Maksimiljana Vrhovca. Skulpture su rađene u motivima Matije Gupca, Maksimilijana Vrhovca, Josipa sa djetetom i portretom Viktora Šipeka.

Drvo za izradu kipara donirala je tvrtka JANEM USLUGE d.o.o iz Stubičkih Toplica.

Kako do nas / Kontakt