03.07. Međunarodni dan bez plastičnih vrećica

Prema istraživanjima australskog sveučilišta u Newcastleu, svaka osoba tjedno unese oko 2000 komadića plastike u svoje tijelo, što na mjesečnoj razini doseže 21 gram, a godišnje 250 grama. Istraživanje pokazuje veliku mogućnost da tjedno u svoj organizam unosimo prosječno 5 grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici.

Najveći izvor plastike koju unosimo u tijelo u cijelom svijetu je voda – kako flaširana tako i ona iz slavine, pri čemu su vidljive ogromne regionalne razlike, sa dvostruko više plastičnih čestica u vodi SAD-a i Indije nego li Europe i Indonezije.

Neki od prehrambenih proizvoda s najvišom stopom plastičnih čestica su školjke, sol i pivo. Rezultati pokazuju kako je problem plastičnog zagađenja univerzalan i direktno pogađa ljude.

Iznimno je važno da shvatimo utjecaj plastičnog zagađenja na ljude i nužno je hitno konkretno djelovati s ciljem smanjenja negativnih utjecaja na ekosustave. Sjetite se da smo naš planet posudili od budućih generacija i dužni smo im ga ostaviti boljeg nego što smo ga i sami dobili!

Priključimo se svi zajedno i barem danas odaberimo papirnatu vrećicu radije nego plastičnu ili još bolje, u shopping ponesite svoju.  

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je podizanju svijesti o štetnosti plastičnih vrećica. Te se vrećice koriste vrlo kratko vrijeme, najčešće kraće od 25 minuta, i potom se bacaju. No, one ostaju na zemlji još barem 100-500 godina prije nego se u potpunosti razgrade. Računajte, vrećicu koju ste danas bacili u smeće, u potpunosti će nestati tek između 2120. i 2520.! 

Vodimo se onom poznatom "misli globalno, djeluj lokalno".

Kako do nas / Kontakt