O Stubičkim Toplicama/Virtualna šetnja

Općina Stubičke Toplice

Broj stanovnika: 2740

Površina: 27 km²

Obuhvaća naselja: Stubičke Toplice, Strmec Stubički, Pila, Sljeme

Graniči sa: gradovima Donja Stubica, Oroslavje, Zagreb i općinama Jakovlje i Bistra.

Stubičke Toplice nalaze se u južnom dijelu Krapinsko-zagorske županije, podno sjevernih obronaka planine Medvednice. Ustrojstvom lokalne samouprave, općinskim sjedištem postale su 27. travnja 1993. godine. Razvile su se na mjestu sutoka potoka Vidak i Topličina.

Mjesto je živopisnog krajolika u kojem se šumske padine Medvednice spuštaju prema termalnim izvorima. 80% područja općine nalazi se u Parku prirode Medvednica - prirodnoj krajobraznoj vrijednosti Općine.

Stubičke Toplice prepoznatljiva su ekološka destinacija i dugogodišnji dobitnik prestižnog priznanja „Zeleni cvijet“ za najuređenije mjesto kontinentalne Hrvatske.

Svojim posebnostima: bogatom kulturnom baštinom, ljekovitim termalnim izvorima, brežuljcima Kapelščakom i Kamenjakom ispunjenim povijesnim pričama, jezerom Jarki, šetnicama, parkovima, bioraznolikošću Parka prirode Medvednica, Stubičke Toplice privlače brojne izletnike, turiste i planinare.

Dugogodišnjim investicijskim ulaganjima u razna programska područja Općina Stubičke Toplice razvila se u kvalitetnu i društveno odgovornu lokalnu zajednicu, ugodnu za život, te je jedna od rijetkih koja bilježi porast stanovništva. Kontinuirano djeluje u cilju podizanja kulture življenja, uvažavajući pri tome potrebe svojih stanovnika.

Realiziranim investicijskim projektima kao što su: izgradnja kolektora fekalne kanalizacije u 1. i 2. fazi, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnja nogostupa, mostova, trafostanica, fekalne kanalizacije, izgradnja mreže javne rasvjete, lokalnog vodovda, sanacija klizišta, energetska obnova mjesnih i vatrogasnih domova kao i nizom drugih komunalnih akcija Stubičke Toplice postigle su visoku razinu opremljenosti komunalnom infrastrukturom.

Investicijskim projektom izgradnje Dječjeg vrtića „Zvirek“, projektom dogradnje Osnovne škole koja je inicijativom Općine, kao osnivača, promjenila status iz Područne u Osnovnu školu, te provedbom i financiranjem raznih odgojno-obrazovnih i socijalnih programa Općina Stubičke Toplice kontinuirano razvija kvalitetan sustav odgoja i obrazovanja.

Osnovna škola Stubičke Toplice i Dječji vrtić „Zvirek“ ponosno nose status međunarodne Eko-škole, a DV „Zvirek“ proglašen je 2013. godine najljepšim Dječjim vrtićem Hrvatske u projektu HRT-a.

Timskim programskim djelovanjem Općine, Osnovne škole, Dječjeg vrtića „Zvirek“, Društva Naša djeca Stubičke Toplice, Turističke zajednice kao i mnogih udruga i dionika, usmjerenih prema kvalitetnom razvoju djece, Općina Stubičke Toplice stekla je prestižni status Općina - prijatelj djece.

Turistička zajednica Općine Stubičke Toplice u suradnji s aktivnim udrugama kreira kulturni život mjesta tijekom cijele godine. Upriličuju se izložbe, koncerti u Župnoj crkvi, razna kulturna i sportska događanja. Manifestacijama „Gljivarenje v Stubakima“, „Vuzem“ i „Božić“ na Mjesnom trgu, ljetna Likovna kolonija, „Cvijet u cvijeću“ promiču se kulturno-povijesne vrijednosti, tradicijska baština topličkog kraja, očuvanje prirode i zaštita okoliša, te živom čuva gastronomska tradicija Zagorja.

Općina Stubičke Toplice sudjeluje u projektu međunarodne suradnje s Udrugom „SERVIR LA PAIX“ - „Služiti miru“ iz francuskog grada Mauguio. Cilj projekta je upoznavanje kulture i tradicije zemalja Europske unije.

U postupku ocjenjivanja stupnja razvijenosti jedinica lokalne samouprave u skladu s Zakonom o regionalnom razvoju RH i Odlukom Vlade RH, Općina Stubičke Toplice je prema indeksu razvijenosti razvrstana u IV skupinu JLS čija je vrijednost indeksa razvijenosti 100% - 125%; (102,27%). (U IV skupini nalaze se gradovi: Rijeka, Zadar, Split, Varaždin, Čakovec.) Vezano uz navedeno, izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne  i područne (regionalne) samouprave i Zakona o brdsko-planinskim područjima, Općina Stubičke Toplice izgubila je znatne prihode od poreza na dohodak, a koji su bili najznačajniji prihodi općinskog Proračuna i  sudjelovali  su u strukturi istog, u godinama prije 2015., sa čak do 70%.

Ozbiljnost nepovoljne financijske situacije koja drastično smanjuje mogućnost investiranja Općina Stubičke Toplice shvatila je kao izazov vlastitim potencijalima, te je stručnim timom i maksimalnim naporima  aktivno pristupila prijavi projekata na natječaje i javne pozive ministarstava i fondova.

Daljnim razvojnim planovima kao što su unapređenje odgoja i obrazovanja kroz veliki investicijski projekt dogradnje Osnovne škole, izgradnja i opremanje kulturnog centra, izgradnja groblja s primjenom parkovne arhitekture našeg podneblja, Općina Stubičke Toplice nastavlja misiju podizanja kvalitete i kulture življenja u lokalnoj zajednici.

Također je poduzetna u pronalasku investitora za izgradnju auto kampa i turističke kuće u okruženju sportsko - rekreacijskog jezera Jarki.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice uspješno razvija zdravstveni turizam u široj regiji koristeći ljekovitu termalnu vodu kao izvor zdravlja, dugogodišnju tradiciju, suvremenu medicinsku rehabilitaciju, te uključivanje raznih oblika rekreacije i wellness programa u turističku ponudu.

U značajnom investicijskom ciklusu, Specijalna bolnica realizirala je projekt izgradnje hidroterapije, wellnessa i obnovu povijesne zgrade Maksimilijan čime je dobivena opremljenost prostora na razini 4 hotelske zvjezdice. U oživljenoj povijesnoj jezgri, sukladno visokim kriterijima zdravstvenog turizma, Specijalna bolnica prepoznaje i uspješno odgovara na zahtjeve tržita.

Nositelj turističke ponude s dugogodišnjom tradicijom je hotel „Matija Gubec“, smještajnog kapaciteta 97 soba.

Ugodan boravak i zadovoljstvo gostiju, pružanje kvalitetnih usluga, atraktivnih sadržaja i gastronomskih delicija - misija je hotela. Raspolaže s velikim zatvorenim bazenom i poluotvorenim s vodenim atrakcijama, a-la carte restoranom, velikom dvoranom za svečanosti i suvremeno opremljenom kongresnom dvoranom.

U cilju razvoja destinacije, primjerene valorizacije prirodnih resursa i održivog razvoja zdravstvenog turizma, između Krapinsko-zagorske županije kao javnog partnera, te Sunce premiuma d.o.o. kao privatnog partnera i Sunce koncerna d.d. potpisan je Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju projekata: Rehabilitacijsko-turističko središte Stubičke Toplice. Projekt uključuje izgradnju integriranog rehabilitacijsko-turističkog odredišta za osiguranje zdravog i kvalitetnog života, na prostoru sjeverno od potoka Vidak, a obuhvaća slijedeće programske cjeline: hotelske kapacitete, rehabilitacijsko-rekreativnu zonu, wellness centar sa smještajnim jedinicama, sportsko-rekreativni centar i bazenske komplekse s pratećim ugostiteljskim i zabavnim sadržajima za dnevne posjetitelje.

Ovim projektom koji donosi povećanje zaposlenosti i stope gospodarskog rasta u široj regiji, ostvarila bi se vizija Općine Stubičke Toplice definirana kao termalna oaza u Parku prirode Medvednica, sukladno Strategiji razvoja Općine Stubičke Toplice.

LINK: VIRTUALNA ŠETNJA STUBAKI:https://tourmkr.com/F1pQmp6NlU/38127000p&285.88h&66.42t 

Kako do nas / Kontakt