Održan 11. Susret gradova i općina prijatelja djece u Stubičkim Toplicama

Održan 11. Susret gradova i općina – prijatelja djece u Stubičkim Toplicama

U subotu, 14. listopada, Stubičke Toplice bile su Općina domaćin 11. Susreta gradova i općina - prijatelja djece u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske (Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”), Koordinacijskog odbora akcije “Općine Stubičke Toplice – prijatelj djece” i Društva Naša djeca Stubičke Toplice, uz pokroviteljstvo Općine Stubičke Toplice, KZŽ i sponzorstvo nakladničke kuće Alfa.  Sudjelovalo je oko 150 sudionika, tj. 23 delegacije gradova i općina prijatelja djece diljem Hrvatske - iz Bedekovčine, Crikvenice, Čakovca, Čazme, Dubrovnika, Jastrebarskog, Kanfanara, Koprivnice, Karlovca, Krapine, Kutine, Ogulina, Ozlja, Požege, Pregrade, Rovinja, Siska, Splita, Sv. Križa Začretja, Tuhlja, Zaboka, Zlatar Bistrice i domaćini iz Stubičkih Toplica.

Svečano otvorenje upriličeno je u dvorani Hotela Matija Gubec gdje je glavna organizatorica, predsjednica Koordinacijskog odbora akcije “Općine Stubičke Toplice – prijatelj djece” i Društva Naša djeca Stubičke Toplice Brigitte Gmaz uputila tople riječi dobrodošlice mnogobrojnim gostima i cijenjenim uzvanicima. Sve prisutne pozdravili su i načelnik općine St. Toplice Josip Beljak, zamjenica župana Krapinsko–zagorske županije Jasna Petek te  predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ Aida Salihagić Kadić. Skupu su nazočili i dr. Josip Grgurić  jedan od idejnih tvoraca programa, predsjednica Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju Đurđa Španović, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Marija Hegeduš Jungvirth, pomoćnica pročelnika za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba Katarina Milković, viša savjetnica za poduzetništvo u AZOO Vesna Marović, zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Općine St. Toplice Tomislav Mlinarić, vlč. Ivica Šestak, predstavnici Saveza DND-a Snježana Krpes, Karolina Grgić i Dario Petračić, predstavnici izdavačke kuće Alfa  Robert Martin i Petra Markulin, predstavnici Društava Naša djeca s područja RH, općinski vijećnici, ravnatelji škola i dječjih vrtića, učitelji, odgojitelji, volonteri. U kulturno-umjetničkom programu svojim su izvedbama oduševili Tamburaški sastav Gmol, polaznici Dječjeg vrtića Zvirek, članovi Školskog zbora predmetne nastave voditeljice Nikoline Petrinec i Mladi knjižničari bibliofili knjižničarke Blanke Doko.

Realiziran je Okrugli stol te niz zanimljivih i edukativnih sadržaja na temu „Tradicija i poduzetništvo“. Djeca su sudjelovala u radionicama lončarstva, izrade licitarskih proizvoda, vezenja, oslikavanja drvenih igračaka i streličarstva. Za odrasle koordinatore su održana predavanja. O poduzetništvu je izlagala Vesna Marović, viša savjetnica za učeničko poduzetništvo pri AZOO. Primjere iz prakse tradicije i poduzetništva Stubičkih Toplica prikazale su Brigitte Gmaz koja je prezentirala učeničko poduzetništvu u našoj školi, učiteljica Monika Barić s projektom Trnina te defektologinja Maja Štefanec Herak koja je govorila o tradicijskom vrtu DV Zvirek. Nakon radionica i predavanja gosti su posjetili dvorac Oršić i Gupčevu lipu. 

Komentar predsjednice Koordinacijskog odbora akcije “Općine Stubičke Toplice – prijatelj djece” i Društva Naša djeca Stubičke Toplice Brigitte Gmaz:

„U subotu su sunčane Stubičke Toplice bile centar Hrvatskog zagorja, ako ne i cijele Hrvatske -  naše mjesto obogaćeno različitim sadržajima i ponudom, zaigrana djeca na klupicama i u parku, kafići i restorani ispunjeni nasmijanim licima. Taj smo dan stvarno svi živjeli Susret gradova i općina prijatelja djece. Višemjesečna organizacija ovako velike i važne manifestacije bila je vrlo zahtjevna, ali se itekako isplatila. Sretna sam i zahvalna svima, a ponajviše volonterima DND-a Stubičke Toplice i prijateljima.“

Komentar iz Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, tajnice Saveza društava Naša djeca Snježane Kupres:

„…Svojom neposrednošću, toplinom, profesionalnošću, velikom voljom, trudom, poštovanjem prema svima nama sudionicima i suorganizatorima, ali i ponosom na sve što zajedno radite za djecu u Općini Stubičke Toplice – općini prijatelju djece i znamenitostima i ljepotama Hrvatsko- zagorskog kraja kojima se ponosite, doprinijeli ste da svim sudionicima iz cijele Hrvatske boravak u Stubičkim Toplicama ostane u lijepom sjećanju.

...Hvala našim dragim i vrijednim DND-ovcima, volonterima  iz Društva Naša djeca Stubičke Toplice na čelu s „lokomotivom“ predsjednicom Brigitte Gmaz. Zato hvala svim voditeljicama DND zaduženim za radionice s djecom, hvala voditeljima i volonterima iz DND-a, svim sponzorima i donatorima… hvala na tome što ste svaki na svoj način bili od dolaska do odlaska iz Stubičkih Toplica neizmjerno gostoljubivi, nasmijani i dragi domaćini.

...Nakon ovog Susreta, vjerujemo da će biti, itekako, motivirani za pokretanje inovativnih, kreativnih, poduzetničkih i tradicijskih akcija i aktivnosti upravo na području poduzetništva i tradicije. Izložba unikatnih radova bila je pravi pogodak i doprinos cjelokupnom događanju.

...Zahvaljujući vama, dragi mali i veliki prijatelji iz Stubičkih Toplica, kao i predivnom izletu u dvorac Oršić i Muzej seljačkih buna (hvala organizatorima na tome i svima koji su u tome sudjelovali) otišli smo nasmijani i zadovoljni, s novim idejama i motivom da i dalje svaki na svoj način i u području kojim se bavimo razvijamo ideju gradova prijatelja djece te promišljamo i radimo u najboljem interesu djece, ne zaboravljajući ih čuti i uključiti, ali i uživati u njihovoj igri, kreativnosti i znatiželji.“

Podsjećamo, Općina Stubičke Toplice  stekla je počasni status ”Općina prijatelj djece” 2011. godine, a u Krapinsko-zagorskoj županiji takav status nosi još devet jedinica lokalne samouprave: Zabok, Pregrada, Radoboj, Mače, Bedekovčina, Sveti Križ Začretje, Zlatar Bistrica i Tuhelj. Ovo je prvi put da je jedna općina bila domaćin ovog nacionalnog Susreta.

Napomena: Fotografije s prikazom djece na web stranici Općine Stubičke Toplice vlasništvo su Općine Stubičke Toplice. Nije dopustivo preuzimanje fotografija s prikazom djece, a ukoliko želite preuzeti određene fotografije, molimo, kontaktirajte nas, rado ćemo vam iste ustupiti.

Pogledajte galeriju fotografija!

Kako do nas / Kontakt