25 godina postojanja Župe svetog Josipa

Dana 10. svibnja 1994. godine zagrebački nadbiskup Franjo kardinal Kuharić osnovao je Župu svetog Josipa u Stubičkim Toplicama.
Župa je formirana od dijelova župa Donja Stubica, Oroslavje i Kraljev Vrh, a kao prvi upravitelj Župe bio je vlč. Filip Lucić.
Zaštitnik župe je sveti Josip, potomak Davidova kraljevskog roda, siromašni tesar iz Nazareta, a kojeg kršćani slave kao Marijinog zaručnika, Isusova poočima.

Kao župna crkva služi nova crkva svetog Josipa koju je 05. svibnja 2019. godine posvetio kardinal Josip Bozanić, a sve povodom obilježavanja 25-godišnjice postojanja naše župe.
Od vjerskih objekata na području župe imamo kapelu svete Katarine koju je 1814. godine izgradio biskup Maksimilijan Vrhovac za potrebe Lječilišta, a do nedavno je služila kao župna crkva.

Osim navedene kapele, u župi nema drugih kapela, međutim na području župe svetog Josipa nalazimo tri pile. Pile su male vjerske građevine s krovištem unutar kojih su postavljeni kipovi, ali u iste, zbog premalog prostora, ne mogu ući vjernici. Najpoznatija pila nalazi se na povijesnom brdu i vidikovcu Kapelščaku - pila svete Katarine, na Sljemenskom putu je pila svetog Antuna, a u naselju Pila nalazi se pila Srca Isusova i pila Prikazanja Isusova.

Prema posljednjoj evidenciji u župi živi cca. 3000 žitelja, od toga je rimokatolika 96%.

Župa razvija kvalitetnu suradnju s Općinom Stubičke Toplice, Specijalnom bolnicom, Osnovnom školom, domovima za starije i nemoćne osobe, Turističkom zajednicom, Udrugom Hrvatska žena kao i brojnim dionicima koji pridonose pozitivnim društvenim i religijskim vrijednostima u životnoj zajednici.

Kako do nas / Kontakt