21. Gljivarenje v Stubakima

21. Gljivarenje v Stubakima

Turistička zajednica Općine Stubičke Toplice, pod generalnim pokroviteljstvom Općine Stubičke Toplice i ove godine organizirala je tradicionalnu jesensku manifestaciju Gljivarenje v Stubakima u Parku vozača Pila uz Sljemensku cestu, koja je ove godine uz rekordan broj posjetitelja održana po 21. puta, 21. listopada.

U uvodnom dijelu svima prisutnima obratio se načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak, direktorica Turističke zajednice Bernarda Ivček i predsjednik Gljivarskog društva „Blagva“ iz Stubičkih Toplica, Marinko Maričić.

Ljubitelji prirode i gljivarenja, posjetitelji i izletnici pristigli „gljivarskim cugom“ iz Zagreba  mogli su poći u samostalno ili organizirano branje gljiva šumama Parka prirode Medvednica,  te kreirati svoje gljivarske košarice, a za najljepše bile su osigurane nagrade koje je organiziralo Gljivarsko društvo „Maglen“ iz Oroslavja. Nakon povratka iz šume, održano je predavanje i determinacija ubranih gljiva Mladena Strižaka, člana Gljivarskog društva "Kamilo Blagaić" iz Zagreba te izbor najljepše gljivarske košarice.

Posjetitelji su i ove godine mogli uživati u gljivarskom, lovačkom i ribljem kotliću, kao i ostalim gastronomskim delicijama, koje su pripremili članovi Gljivarskog društva „Blagva“ Stubičke Toplice, Lovačke udruge „Jazavac“ Pila - Stubičke Toplice i članovi Sportsko-ribolovnog društva „Stubaki“. Gastro ponuda bila je obogaćena i ponudom raznih specijaliteta od vrganja hotela „Matija Gubec“, tradicijskim kolačima i pečenim kestenima u pripremi Udruge „Hrvatska žena„ Stubičke Toplice te slasticama Srednje škole Zabok i Udruge umirovljenika Stubičke Toplice kao i švicarskim kobasicama Švicarsko-hrvatskog društva Stubičke Toplice. Za dobru kapljicu pobrinuli su se udruga vinara i vinogradara “Peharček“ i vinarija „Sever“. Osim gasto ponude bila je tu i raznovrsna ponuda domaćih eko-etno-eno proizvoda i predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava topličkog kraja te likovna radionica umjetnika topličkog kraja.

Za najmlađe posjetitelje Gljivarijade, djelatnici Javne ustanove „Park prirode Medvednica“ i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko - zagorske županije organizirali su kreativno - edukativne radionice. Svoje radove predstavili su i članovi učeničke zadruge „Bobi“ Osnovne škole Vladimir Bosnar Stubičke Toplice. Najmlađi gljivari mogli su uživati i u vožnji vrtuljkom s drvenim igračkama i tradicionalnim konjskim zapregama Županijske udruge uzgajivača konja „Krapina“ ili pak jahati na konjima udruge za terapijsko jahanje „Ritam s konjem“ iz Stubičkih Toplica.

Događanju je nazočio, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar,  načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova te švicarski veleposlanik Stefan Estermann.

U sklopu projekta međunarodne suradnje koju Općina Stubičke Toplice provodi sa francuskom udrugom „Servir la paix“- Služiti miru, na Gljivarenju su ugodan i sadržajan dan proveli i članovi prijateljske udruge. Za ugodno subotnje druženje pobrinuli su se Črleni lajbeki sa domaćim popevkama. U večernjim satima je u centru Stubičkih Toplica u „Temple baru“ organiziran koncert „Footloose“ banda.

Slijedećeg dana, u nedjelju u kavani „Maksimilijan“, nudili su se slani i slatki specijaliteti sa gljivama uz stručno predavanje Mladena Strižaka o gljivama, uz ponudu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava topličkog kraja i nastup Trend evergrin i Old timer banda. Medijski pokrovitelj ovogodišnje Gljivarijade bila je Radio Stubica uz voditeljicu programa Senku Susović.

Pogledajte galeriju fotografija!

Kako do nas / Kontakt