Kampanja „Udomi“ i obavijest o obvezi mikročipiranja pasa

Udruga Prijatelji životinja pokrenula je kampanju „Udomi”. Kampanja, u sklopu koje je snimljen i promotivni video, poziva sve da se umjesto za kupnju životinja odluče na udomljavanje pasa ili mačke. Također, upozorava da je napuštanje životinja, prema novom Zakonu o zaštiti životinja, kažnjivo novčanim iznosom do 30 tisuća kuna.

U prethodnom članku, vlasnici kućnih ljubimaca su obaviješteni da Zakon o zaštiti životinja propisuje obavezu označavanja psa mikročipom, čime se lako pronalazi skrbnik izgubljene životinje te se prevenira napuštanje životinja, no i dalje postoje građani koji izbjegavaju tu obavezu i ostavljaju neželjene pse pred vratima azila ili, češće, ih bace u šumu ili na cestu. Iako je obavezno mikročipiranje novorođenih pasa uvedeno još 2004. godine, u Hrvatskoj je još uvijek oko 30 posto pasa koji nisu mikročipirani.

Kako postoji popriličan broj neodgovornih građana koji svjesno krše Zakon i namjerno ne mikročipiraju i ne cijepe pse, ne može se računati na savjesnost posjednika životinja, već je nužno provoditi kontrole jesu li psi mikročipirani. Komunalni redari imaju Zakonom o zaštiti životinja propisanu obvezu da do 30. lipnja 2018. godine obiđu kućanstva i provedu kontrole jesu li svi psi mikročipirani te nalože građanima koji to nisu učinili rok do kojega trebaju mikročipirati psa.

Trošak zbrinjavanja napuštene životinje snosi općina, odnosno svi njezini stanovnici. Stoga će i Općina Stubičke Toplice, po donošenju nove odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca krenuti u postupak kontrole mikročipiranja pasa. Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

Pas kojega komunalni redar zatekne bez mikročipa bit će smješten u azil i to sve do udomljavanja, a ako pas koji je zatečen na ulici ili javnoj površini ima mikročip, odnosno skrbnika, u tom slučaju životinja se vraća svojemu skrbniku, uz naplatu prekršajnog naloga.

Ovdje možete preuzeti letak kampanje "Udomi", a o obvezama vlasnika kućnih ljubimaca možete sve saznati na web stranici udruge Prijatelji životinja http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php .

Letak Udomi
17. siječnja 2018. 1001,98 KB

Kako do nas / Kontakt